Mitt julbak
Italienska chokladbiscotti
150 g hel sötmandel
75 g rumsvarmt margarin
300 g strösocker (3,3 dl)
3 ägg
380 g vetemjöl (knappt 7 dl)
20 g kakao (0,5 dl)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad med lemon lime smak (Fazer)
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Rosta mandel med skal högt upp i ugnen 5– 10 minuter. Passa noga.
3. Hacka mandeln grovt.
4. Rör smör och socker poröst. Vispa ner äggen ett i taget.
5. Sikta samman vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker. Vänd ned i sockerblandningen.
6. Rör ner hackad mandel och hackad choklad i smeten. Blanda samman till en deg.
7. Forma 4 längder på mjölat bakbord och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
8. Grädda på nedersta falsen i 20 minuter. Ta ut plåten.
9. Sänk värmen till 80–100 grader.
10. Skär längderna i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten och torka dem cirka 40 minuter i ugnen eller tills de är torra.
Nougatkulor
ca 20 st
2 hg nougat
2 hg mörk blockchoklad
1 tsk matolja
1/2 dl hasselnötskärnor
1/2 dl corn flakes
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills det knäpper i dom, lägg dom i en kökshandduk och gnugga bort skalet.
Skär nougaten i stänger som delas i bitar. Forma bitarna till små kulor stora som spelkulor. Smält blockchokladen i vattenbad. Rör ner olja i chokladen när den är helt flytande. Hacka nötter fint och smula cornflakes. Blanda ner allt i chokladen. Lägg ner en nougatkula i taget i chokladen och se till att den blir helt täckt av choklad. Lyft upp med gaffel, skrapa av eventuellt överflödig choklad och placera kulan på bakplåtspapper. Låt stå till dess chokladen stelnat. Förvaras svalt.
Knäck
100st
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 dl hackad mandel eller hasselnötter
Gör så här:
Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull (så att det inte bränner fast).
Låt Koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. Tiden beror på hur vid kastrull du har. Ju vidare kastrull desto snabbare går det.
För att se när knäcken är klar gör man "kulprovet". Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.
När kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.
Fördela smeten i små knäckformar. Låt stelna. Förvara i burk med smörpapper mellan lagren.
Pepparkakstryffel
Cirka 20 st tryfflar
Ingredienser:
1 dl vispgrädde
50 g florsocker
25 g smör
125 g mörk blockchoklad
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk nejlikor
1/2 tsk ingefära
En chokladtryffel med smak av pepparkaka, enkel och välfunnen kombination.
1. Koka upp grädde och florsocker i en kastrull. Lägg i smör och choklad i bitar. Låt det smälta på svag värme.
2. Rör i kanel, kardemumma, nejlikor och ingefära. Låt svalna och sedan halvstelna i kylen.
3. Forma runda tryfflar med händerna. Pudra över kakao och låt tryfflarna stelna i kylen.
Citronkola
100 gr smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 citron
Smält smöret i en tjockbottnad vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker.
Koka utan lock och rör om då och då. Smeten är klar när den håller för ett kulprov. Koktiden är ca 15 minuter i en stor vid kastrull och 30 om det är en mindre kastrull.
Tillsätt citronskalen och häll sedan smeten på en oljad plåt. Låt svalna och klipp eller skär sedan i bitar. Slå ev in kolorna i papper och förvara i kylen.
Marshmallows med kanel och apelsin
Ca 80 stycken.
21 gelatinblad
5 3/4 dl socker
1 3/4 dl vatten
1/2 dl honung
4 äggvitor (150 g)
2 tsk kanel rivet skal från 1 apelsin
florsocker och maizenamjöl
Lägg gelatinbladen i rikligt med vatten.
Låt sockret, vattnet och honungen koka i en kastrull till dess att temperaturen uppgår till 130 grader.
Pensla samtidigt kastrullens kanter med vatten för att förhindra kristallisering av sockret.
Vispa äggvitorna hårt och häll den varma sockerlagen över äggvitorna under fortsatt kraftig vispning. Smaksätt smeten med kanelen och apelsinskalet. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull.
Häll gelatinet i smeten under kraftig vispning.
Häll upp marshmallowsmeten i en plastad form och låt den stelna i kylen under några timmar.
Skär kuber av den stelnade smeten och rulla dem i florsocker och maizenamjöl.
Ojj ojj vad sugen jag blev av det blogg inlägget.
Tack för tipsen.
Ha en fortsatt fin helg!