Tips för bättre sömn

Till och från under det sista året så har jag haft problem att sova, antingen svårt att somna in, man ligger och vrider & vänder sig i ett och till slut så känns det som att kudden är lika hård som en tegelsten eller så har jag vaknat på nätterna och inte kunnat somna om. Jag började då ta reda på fakta på vad man kan göra för att faktiskt sova bättre. Jag vet att sömnproblem är mer vanligare idag än man tror och jag har följt några av dessa tips som jag tänkte dela med mig av till er och jag sover faktiskt bättre än någonsin.Jag somnar ganska snabbt när jag släcker lampan men visst har man väl vissa kvällar där det är lite svårare.
 
 
Växter
Inred med växter, de renar luften och ger syre.
 
Lavendel - Doften av lavendel är lugnande och kan motverka både ångest och stress – två vanliga orsaker till sömnproblem. Lavendelblomman behöver mycket ljus för att överleva inomhus, så om du inte har bra ljusinsläpp i sovrummet kan lite torkad lavendel i en liten påse i örngottet eller lavendelolja vara en bättre lösning. Prova att droppa några droppar eterisk olja från lavendel på huvudkudden annars när du ska sova. Jag tipsade även om lavendelsprayen häromdagen, sov som en stock efter jag testat den. Kevin fick jag knappt ur sängen dagen efter jag hade sprayat sängen med den. → här tipsade jag om den och → här finns det olika alternativ om man vill köpa sprayer etc.
 
Orkidé  - är sensuell, har mjuka former och passar utmärkt i sovrummet.
 
Jasmin - Det är inte bara det att jasmin luktar fantastisk gott, den kraftfulla doften sägs också ha flera naturliga, läkande egenskaper. Jasmin har använts i tusentals år för att bota olika åkommor, bland annat är har flera studier visat att doften har effekt på sömnproblem och ångest.
 
Möblering & Energi
Feng shui -  läran om energier och balans
 
Sängplacering - Från sängen ska man ha fri sikt ut från rummet och sänggaveln ska stå mot en vägg. Sedan vi var grottmänniskor har vi behövt ha koll utåt för att kunna varna för faror.
 
Lampor - Hyllor eller lampor ovanför sängen ”trycker” på våra huvuden och kan ge huvudvärk och dålig sömn. Jag har lamporna ovanför sängen, jag testade att ställa dom brevid sängen men njaa, dom åkte upp igen.
 
Luften är fri - Vädra ofta och släpp in ny frisk luft
 
Sängkläder - Vädra eller byt sängkläder ofta.
 
Färger - Inred inte i för starka färger. Naturfärger som grönt, blått, grått, brunt och beige är bäst. Starka, intensiva färger som rosa och rött gör att det är svårare att slappna av. Någon enstaka detalj i rött kan däremot förstärka passionen. Välj någon röd pryl till ditt nattduksbord till exempel.
 
Innan läggdags
nedvarvningen
 
Bad - Ett gammalt beprövat knep för att kunna somna är att ta ett varmt bad på kvällen, ca 1-2 timmar innan du ska gå och lägga dig. När vi lägger oss sjunker kroppstemperaturen, vilket enligt forskarna är en signal som gör att kroppen kommer in i ”sovläge”.  Det varma badet härmar detta genom det gör att kroppstemperaturen ökar under en period varefter den sjunker igen och får kroppen att tro att det är dags att sova.
 
Te -  Drick en kopp rött te som är lugnande för kroppen. Örtte är lugnande och rogivande örter är bl. a. valeriana, humle, johannesört, kamomill, citronmeliss, passionsblomma och timjan.
 
Sinne - Tänd några ljus, kanske med en härlig doft & kryp ned i sängen med en bra bok eller en favorittidning. Det sista du ska göra är att ligga och hålla på med telefonen eller titta på tv som triggar igång hjärnan.
 
Sex - Det är vetenskapligt bevisat att man sover bättre efter bra sex. En orgasm gör att det utlöses flera sömnframkallande ämnen i kroppen och produktionen av hormonet oxytocin ökar,  vilket minskar stressnivån i kroppen och gör det lättare att somna.
 
Musik -  Släck lampan och lyssna på avslappningsmusik, det finns massor med mindfulness album på Spotify. Ett album som jag lyssnade på ofta var Lugnande Ljud för Barn → här.
 
Avslappning - Det finns flera olika avslappningstekniker man kan göra för att minska sin stress och på så sätt förbättra förutsättningarna för en bättre sömn, t.ex. progressiv muskelavspänning, djupandningstekniker, lyssna på avslappnande musik, yoga, stretching, meditation, visualisering och biofeedback.
 
Tips på mindfulness appar - The Mindfulness App: Meditation for Everyone och Mindfulness Medition: Guided Mindfulness Meditations
 
Massage -  Be din partner ge dig en ansiktsmassage. Jag bad Björn att massera mitt ansikte med en organisk ansiktsolja eller så brukar han ge mig en ryggmassage med lavendel olja. Jisses vad avslappnad man blir, helst av ansiktsmassage (pannan är skönast) om personen som ger dig massage är lätt på fingrarna. Det kändes nästan som jag sjönk genom sängen för jag vart så avslappnad.
 
Så detta var mina tips för en bättre sömn, hoppas att ni gillade denna typ av inlägg. Kanske vill ni ha fler såna här tips? Kommentera gärna eller gilla inlägget så jag vet om jag ska trolla ihop fler tips på olika saker. Ha en fortsatt fin dag, kram.
 
 
 
avslappning - fengshui - sömntips
4
Rebecka Nyman

Väldigt bra inlägg tycker jag! Mycket jag läst om innan men lite här och där. Detta inlägg radar upp tipsen bra :)

Fler tips på annat skulle vara underbart :D

Svar: Tack finis <3. Okej ska försöka göra fler inlägg med tips =)
SWEETKAY

majamyra | en livsstilsblogg mitt i uppförsbacken

Tack för tips, finns lite att fixa med i vårt sovrum med andra ord. T.ex blommor! De bara vissnar för mig heeeela tiden.
Fin blogg!!
/Lisa

Svar: Jasså? Du får läsa på lite om dom blommorna du köper, jag var också likadan förut men har blivit bättre faktiskt. =) Tack snälla!
SWEETKAY

Hanna Karlsson

Vilket bra inlägg!

Svar: Tack snälla <3
SWEETKAY

Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

Superbra tips :)
Jag brukar släcka taklamporna framåt kvällen och bara ha "mysbelysning", sen försöker jag stänga av datorn en bra stund innan jag ska sova och kanske sitta och läsa lite med en kopp te. Brukar fungera bättre att somna då. Och när jag flyttade (för lite över ett år sedan) till en större lägenhet så blev det automatiskt bättre då jag har ett sovrum, ett vardagsrum och ett rum för dator, och inte en etta med allt i samma rum :P

Svar: Tack :). Låter du som du ganska bra med avslappning innan sovdags =)
SWEETKAY